Jellemzői:
Csípőssége (Scoville-skála):
800.000 – 1.000.000 SHU
Típusa: Capsicum chinense.
Formája: Gyűrött, hosszúkás, kúpos végű.
Mérete: kb. 4–5 cm hosszú.
Színe: Zöldből érik pirosra (ritkábban narancs, csokoládé, vagy sárga változat is létezik).
Íze: Füstös, gyümölcsös – de a brutális csípősség gyorsan elnyomja.
Termesztése:
Kiültetés: Május közepe után, napos, szélvédett helyre.
Növény mérete: 70–100 cm.
Terméshozama: Közepes–bő, meleg, hosszú nyár esetén.
️ Figyelem!
Rendkívül csípős: Csak kesztyűben szabad feldolgozni!
Ne kerüljön szembe, bőrre, légutakba – irritációt, égő érzést, köhögést okozhat.
Felhasználása:
Szószok, chiliolaj, őrlemény, fermentált chili.
Csak kis mennyiségben: Egyetlen paprika elég egy nagy fazék ételhez.
Szárítva vagy fagyasztva is sokáig eláll.