Jellemzői:
Alakja: Hosszúkás, enyhén hegyes végű (plum típus), könnyen hámozható.
Színe: Mélypiros, néha enyhe zöld folttal a szár felőli részen.
Húsa: Sűrű, húsos állagú, kevés magot és levet tartalmaz.
Íze: Édes, lágy, enyhén gyümölcsös, kevésbé savas, mint más fajták.
Mérete:100-130 g
Alkalmazása:
A San Marzano paradicsomot leggyakrabban főtt formában használják, mivel főzés során még intenzívebbé válik az íze.
Pizza szósz (különösen a nápolyi pizza esetében)
Pasta szószok (pl. arrabbiata, amatriciana, marinara)
Ragu, bolognai mártás
Levesek és krémek
Konzerv formában is kiváló (hámozott, darabolt vagy passzírozott változatokban)
Gondozása:
Talajigénye: jó vízáteresztő képességű, enyhén savas vagy semleges pH-jú.
Fényigénye: legalább napi 6-8 óra közvetlen napsütés.
Hőmérséklete: 20–30°C között érzi jól magát.
Vízigénye: Rendszeres, de ne legyen túl öntözve – ne álljon vízben!
Támrendszer: Mivel magasra nő, karózni vagy kötözni kell.