Részletek
korán termőre fordul, terméshozama rendszeres és bőséges, olyannyira, hogy gyümölcsritkítás is szükséges lehet. Virágai nyársakon és éves vesszőkön is képződnek, későn nyílnak a tavaszi fagyok ritkán károsítják őket. Öntermékeny, más fajták számára jó pollenadó.
Gyümölcs: július közepén-végén érik, közepes méretű (40-45 g), gömbölyded. Héja világos narancssárga alapszínű, a napos oldalon kárminpirossal enyhén díszített. Húsa élénk narancssárga, tömör, szilárd, közepesen lédús, éretten kellemes zamatú. Magvaváló. Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (lekvár, befőtt) kiváló.
A Ceglédi Arany kajszibarackot Magyarországon, Cegléden nemesítették az 1970-es években. A fajta célja az volt, hogy egy olyan kajszibarackot hozzanak létre, amely jól alkalmazkodik a hazai klímához, és ízletes, édes gyümölcsöket hoz.
A nemesítés során a kiválasztott szülőfajták tulajdonságait kombinálták, figyelembe véve a hozamot, a gyümölcs minőségét és a fa ellenállóságát a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Az eredmény egy rendkívül népszerű és sikeres kajszibarack fajta lett, amely a mai napig kedvelt a gyümölcstermelők és a kereskedők körében.